Kedden (03.13) is volt egy bő órám sötétedésig, úgy döntöttem rakok borsót, benzint is hoztam a rotába, vetőmag is van, nem esik, minden adott a dologra! :D
Idő és benzinspórolás okán is azt találtam ki, hogy csak a sorok vonalában rotálok, a sorközökben nem. A rotakapa hátulján van egy mélységhatároló rúd, ez eleve megadja a vetés vonalát, ezt csak kapával kicsit kihúzom, mert a borsót inkább 2-3 cm-re szoktam tenni, úgy a madarak se szedik ki.
|
Itt látszik jól a mélységhatároló rúd |
|
A jobb oldali vonalat a mélységhatároló húzta, a bal oldalit kapával is kihúztam már |
Idén ezt a két fajtát vettem (mivel a vetőmagnak elrakott rajnai törpét felzabálták az egerek :) ). A Pea Joe (Borsó Jancsi) nekem is új, a Kelvedon csodáját ismerem, tavaly már raktam. Az szép nagy hüvelyeket növeszt, jó sok szemmel, de a leszedést jól kell időzíteni, mert hamar keményednek és lisztesednek a szemek, ha rajtahagyjuk a száron sokáig.
Szóval kihúztam a sorokat, közepes sűrűséggel beleszórtam a magokat - 2-2 sor lett, kb. 15-15 méter, azaz összesen 30 -, rámorzsoltam pár marok marhatrágyát, betakartam, és a gereblyével lelapogattam, ezt főleg a madarak ellen tettem, bár a macska mostanában a kertben cirkál, talán távol tartja a madarakat.
|
Magok a sorba szórva |
|
Marhatrágya rámorzsolva |
|
Kész a négy sor, jelölőkarók beszúrva |
Kb. 2-4 hét múlva csinálok még egy ugyanilyen kanyart, hogy később is legyen friss zöldborsó. Fagyasztva szoktuk eltenni, még most is van a tavalyiból 2-3 kg.
Tettünk el blansírozva is meg simán csak fagyasztva, nem sok a különbség. Talán a blansírozott kicsit édeskésebb, de nem annyival, hogy megérje blansírozgatni, de ez ízlés dolga...
Megjegyzések
Megjegyzés küldése