Téli "hírmondó"

Nos, az eddigi idei telünk nem igazán tél, még havat sem kellett lapátolni, és talán egy hét volt amíg a kocsi szélvédőjét kaparni kellett reggelente.

Ez meg is látszik a kerten is... a talaj teteje hol megfagy, hol kienged, nedves, lucskos, sáros minden :( De még ilyenkor is van olyan gyom, ami tud hajtani!!!

Azannyjakeservit!!!!

Bár azért nem vészes a helyzet, ahogy a képeken is látszik, elég kis területen van csak néhány zöldellő hajtás, főleg tarack és perje füvek.

A komposzt tárolóim szépen megroskadtak az eltelt másfél hónap alatt:

ElőtteUtána

Pedig esküszöm, hozzá sem nyúltam...
Az elülső ilyen lett - pedig kétszer ilyen magas volt -, ide hordom ki folyamatosan a konyhai hulladékot, ahogy látszik is.


Na de, a fóliasátorban legalább jó idő volt :D


Kint azért minden szabad víz teteje be volt fagyva. A pincécském jól szuperál, folyamatosan 4 fokon van, remélem ezt a jó szokását nyáron is megtartja. Sajnos vannak behatolók, etetem is őket rendesen, már három tálca mérget befaltak, a rohadék kis patkányok. Még a fűmagokat is kiborogatták a szerszámos kunyhóban, az egerek a műhelyben meg felzabálták az elrakott vetőborsót. Érdekes, hogy a babhoz nem nyúltak... Ők is kaptak mérget, a rózsaszín pépes fajtából. Egy ideje megcsappant a számuk, az ősz végén a macskáink és a kutyáink is rendszeresen fogtak egeret és patkányt is vegyesen, de hetek óta nem hoztak semmit "ajándékba".
A nagyobbik kutyánk napokig hordozgatja a zsákmányt magával :)

Közben fogyogatnak a termények, káposzta, répa, karalábé, zöldség, édesburgi, lekvárok, befőttek savanyúságok. Ezekből mind van még, sőt tavaszig ki is tartanak. Van még 30 üveg lecsó, és egy csomó fagyasztott dolog is, bab, borsó, brokkoli, gyümölcsök, stb. A krumpli viszont elfogyott, jövőre abból több kell, és szerintem a hagyma se fog kitartani az új termésig, azt is növelni kell.

A karácsonyi töltött kápi kovászolt káposztából készült, nagyon jó lett, jövőre többet rakok el majd abból is. Igaz az csak a fagyasztóban marad meg rendesen, bár a skrumplizomszédom szerint dunsztolni is lehet, megmarad úgy is. Én azt olvastam, hogy a kovászolási folyamat sosem áll le, csak fagyasztáskor szünetel...

Ennyit a hírekből, ha a januárunk enyhe lesz, akkor két hét múlva indul nálam a fametszés, rengeteg képet tervezek készíteni. 👍

Megjegyzések